Wij geven u graag wat tips bij het planten

Het planten van bomen is niet moeilijk. Om het nog makkelijker te maken hebben wij enkele aandachts-punten op papier gezet. Indien u zich aan deze plantinstructies houdt, dan kan het zeker niet fout gaan.

Zorg voor goede afwatering

Bomen mogen niet te nat staat. Indien de grond vaak erg nat is, dan moet u eerst zorgen voor voldoende afwatering, dit kan onder andere door middel van drainage.

Graaf een ruim plantgat en gebruik goede kwaliteit grond !

Wij adviseren om de grond in het plantgat te verbeteren met Vivimus, hierdoor zal de boom beter aanslaan en wordt de hergroei bevordert.
Deze grond, speciaal voor de aanplant van bomen en tuinplanten, kan door de grond het plantgat gemengd worden.
Hiervoor moet u het plantgat ruim genoeg uitgraven.
Het is verstandig om wat overtollige grond naast het plantgat te laten liggen, dit zult u mogelijk nog nodig hebben om het plantgat verder mee aan te vullen na het planten.

Wanneer de bomen in een plantenbak of pot worden geplant, dan kunt u het beste gebruik maken van goede kwaliteit potgrond. Controleer altijd of er voldoende gaten in de pot zitten voor een goede afwatering!

Juiste plantdiepte

Zorg dat een boom niet te diep geplant wordt. De kluit moet ongeveer 5 cm onder de grond geplant worden, de grond zal namelijk nog enkele centimeters zakken na het aanwateren.

Geen water in het plantgat

Geeft de bomen pas water als u helemaal klaar bent met planten. U mag geen water in het plantgat geven. Bij het planten vult u het plantgat verder af met Vivimus gemengd met uw eigen grond. De grond vervolgens licht aantrappen, zodat de boom stevig staat. Nu is het goed om de boom water te geven.
Wanneer de kluit en de grond al erg vochtig zijn, dan is het niet noodzakelijk de boom water te geven.

Kluit heel laten (doek en gaas niet verwijderen !)

Kluiten van bomen zijn meestal verpakt met een jute of acryl gaaslap. Deze mag u nooit verwijderen ! Grote bomen hebben meestal een jute doek met ijzeren gaas om de kluit, dit wordt een draadkluit genoemd. Hierdoor blijven de wortels beschermd. U moet dit gaas om de kluit laten tijdens het planten, het is niet verstandig om dit gaas los te knippen. Laat dus ALTIJD de draadkluit rond de kluit zitten, dit is beter voor de hergroei !

Bemesting

U mag nooit kunstmest of dierlijke mest (bijv. koemest) in het plantgat verwerken, hiervan zullen de wortels verbranden. Goede aanplantgrond (vivimus) bevat voldoende meststoffen voor het eerste jaar, daarna kunt bomen bemesten door de mestkorrels op de grond te strooien.

Boompalen

Bij het planten van grotere bomen is het noodzakelijk boompalen te gebruiken om omwaaien van de boom te voorkomen. Deze palen worden net buiten de kluit gezet en de boom wordt met boomband tussen de palen bevestigd.

Regelmatig water geven

De eerste jaren na het planten zal een boom nog beperkte wortelvorming hebben. Hierdoor is het noodzakelijk de boom zelf extra water te geven. De kluit moet vochtig gehouden worden.
Grotere bomen hebben veel water nodig, bovendien komt regenwater vaak niet bij de kluit terecht. Dus ook bij regenachtig weer moet u dit in de gaten houden.
Zeker voor bomen die in of naast bestrating worden geplant is regelmatig water geven van groot belang. Een drainageslang kan het water geven dan een stuk makkelijker maken.

Drainageslag bij grotere bomen

Voor grotere bomen met kluit is het verstandig om een drainageslang in het plantgat te leggen. Deze slang legt u onder de kluit. U moet ervoor zorgen dat één kant van de slang boven de grond uitkomt, hierlangs kunt u de boom watergeven. Tijdens het watergeven kunt u de waterslang enige tijd in de drainageslang leggen. Op deze manier krijgt de boom water waar het nodig is. Het verplanten levert minder risico en de boom zal beter groeien.

Beste planttijd

Bomen met kluit kunnen verplant worden van begin oktober tot eind april (afhankelijk van het weer). Hoe vroeger u dit doet, hoe beter het is voor de bomen. Wanneer u ze in het najaar al verplant, dan loopt u het minste risico en zullen de planten het beste groeien in het jaar na het verplanten. Ook in de wintermaanden kunt u bomen planten.
Bomen in pot kunnen het gehele jaar verplant worden.